Ако временните строежи“ са рожба на социализма,  преместваемите обекти“ (ПО)

...
Ако временните строежи“ са рожба на социализма,  преместваемите обекти“ (ПО)
Коментари Харесай

Парламентът искал да сложи ред в павилионите, но нямал желание

Ако „ краткотрайните градежи “ са рожба на социализма,  „ преместваемите обекти “ (ПО) са отрочета на демокрацията. Заченати са с промените на ППЗТСУ (правилника за използване на предшественика на ЗУТ) при започване на 1996 година, когато към момента няма закони за държавната и за общинската благосъстоятелност, като нова алинея 5 към член 120 (ДВ бр.2/ 2001). Затова пък в Закон за устройство на територията заемат вакуума, освободен от краткотрайните градежи – раздел IX, член 56-57а. 

От самото начало Закон за устройство на територията предвижда общинските препоръки с нарочна Наредба да постановят „ ред “ за позволение и слагане на Пожарна охрана. Не е мъчно да се види, че на доста места локалните парламенти са въвели експлицитни правила, определящи оптималната повърхност на обекта (в общински или държавен имот) и забрани, едно лице (физическо или юридическо) да употребява повече от един Пожарна охрана на територията на съответното кметство или регион.

Още тогава породиха три казуса

1. Всеки може да се увери с очите си, че значително Пожарна охрана надвишават избраната повърхност, както и да подочуе, че зад доста Пожарна охрана се крие едно и също лице. 2. Тъй като в доста кметства има и държавни поземлени парцели – лечебни заведения, професионални гимназии – кметовете (напълно основателно) започнаха да се тормозят, по какъв начин със слабосилието на общинските си пълномощия да управляват решения на могъщи държавни органи (министерства, регионални управи). Още повече, че подразделенията на ДНСК се оказаха разтоварени по закон да им спомагат и избраха да се вживяват в ролята на сеирджии. 3. Законите за туризма сътвориха изключително мъчителен проблем, откакто позволиха построяването на купонджийски мастодонти по плажовете под формата на Пожарна охрана. И в случай че вземем поради обстоятелството, че концепцията Пожарна охрана изпревари двата закона, отдадени особено на държавната и общинската благосъстоятелност, градските пейзажи бяха бързо-бързо оцвъкани с будки и тенекиени колиби под път и над път. А както знаем, завареното състояние има неведнъж фактическа мощ, по-мощна от юридическата. 

В своя звезден момент господин Валери Симеонов, в качеството си на зам. министър-председател и отраслов министър на градежите прозря, че

Пожарна охрана имат капацитета на зараза от срамна болест. И подхвана война. 

Ако въведете в интернет „ Валери Симеонов “ (ВС) и „ преместваеми обекти “ ще откриете: „ Водоснабдителна система изиска възбрана на всевъзможни Пожарна охрана в курортите. Курортите ни са се трансформирали в нискобюджетни арабски пазари “ (BTV); „ Под прикритието преместваем обект това в действителност съставляват едни големи противозаконни градежи “ (БНТ); и най-после: „ Край на противозаконните Пожарна охрана с помощта на Водоснабдителна система “ (СКАТ); „ Депутатите поддържаха войната на Водоснабдителна система с грозните павилиони и сергии “ (OFFNews); „ Парламентът одобри измененията на Водоснабдителна система в Закон за устройство на територията, вкарват ред при Пожарна охрана “ (Флагман). Подобни са новините – читайте, завидуйте! – популяризирани от Българска телеграфна агенция, ТАСС, Ройтерс, Синхуа… НАСА… Организация на обединените нации на 13 март 2019 година Нейсе! Народното събрание одобри, госпожа Цецка Цачева подпечата, а господин Румен Радев постанови обнародването на нововъведенията в Закон за устройство на територията. (ДВ 25/ 2019) Родината замязя от ден на ден на земен парадайс.

Като върл четец на " Държавен вестник "  се любувах на уплътнения текст на старите алинеи, очите ми се овлажниха от смелостта и прецизната дефиниция на новите – 7,8,9.10,11 – подредени като бойци. А неналичието на 12-та алинея ме порази с намека си, че тук не трябва да чакаме някаква „ мръсна дузина “. Защото всичко е вкарано в ред и отсега нататък Пожарна охрана ще са под конец. Накрая като в реклама на Телешоп промените на Закон за устройство на територията напряко се вклиниха в съзнанието ми: и освен това! В един параграф – §42 – волята на депутатите се беше свила като в пестник, удряйки по масите на кметове от всевъзможен диаметър, задължавайки ги в границите на една година да приложат закона с цялата му тежест и съвестност.

Да, но не! За кой ли път.

Преди заветната година да изтече попитах тук и там прави ли се нещо. Оказа се, че имало време, очаквали се упътвания от… Космоса. Накрая  на 12.02.2020 година внесох запитване до г-н Валери Симеонов в Народно събрание. Отговор не получих.

Затова пък година по-късно, откакто едно дете почина от ток, захранващ от дълго време прочут противозаконен Пожарна охрана, отново взех решение да погледна " Държавен вестник ". Оказа се, че преди да изтече срокът по §42 от Преходни и заключителни разпоредби на Закон за устройство на територията той бил.... анулиран. Изпаднал е от закона на 25 февруари 2020 по предложение на четирима депутати от ГЕРБ, водени от Даниела Савеклиева, промушено през Закона за туризма. Един от причините за анулацията гласи: " Всичко това опонира на политиката на държавното управление за понижаване на административната тежест ". Днес номерът на параграфа ми стърчи като надгробен камък посред Закона.

Питам се, какво е стимулирало депутатството да се отметне от волята си? Дават ли си сметка всички дали своят вот премахването на контролния период, че освен са увековечили миазмата на Пожарна охрана, само че са съдействали индиректно за погубването на един детски живот? Колко дечица би трябвало да „ светнат като крушки “ – както пееше в предишното един вероятно предстоящ народен представител – с цел да престанем да се радваме на кьорфишеци?  Колко реки от сълзи коства щастието на амбулантната търговия на битака с въздействие? Г-н Симеонов, не Ви ли боли, че сътрудниците Ви се подиграха с Вас?

Същата насмешка със Симеонов се разигра в действителността и с варненски трафопост №150, ситуиран в туземска среда, на 10 метра от един от най-големите клубове на ГЕРБ. Благодарение на господин Валери Симеонов – тогава министър – ДНСК направи инспекция на 12 и 13 октомври  2017 година и в протокол разказа купища нарушавания. Около трафопоста може да се напише цяла сага, само че ето единствено няколко обстоятелството от инспекцията: оказа се, че разположеният в региона магазин на фирма „ Изгрев 2005 " ЕООД (днес е трансфериран на друга фирма) е освен без разрешителни за поставяне; площта му (90+кв.м.) надвишава 6 пъти разрешената по Наредбата за преместваемите обекти във Варна (15 кв.м). Непосредствено след магазина е построено помещение от железна структура с размери 7,50/2,10 и височина 3,5 м, което се употребява за обслужване на жители към инкасаторския пункт без предоставени одобрен проект и позволение за слагане. Зад трафопоста е построена ограда без позволение за градеж. 

Какво се случи, когато категорично желаех от РДНСК – СИР, варненското поделение на централата, да освободи сервитутите на трафопоста. Г-н Валери Симеонов към този момент не беше министър. Ето отговора от 28.03.2018 г:

Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР